شیر برقی چیست و چگونه در اتوکلاو ایرانی سلامت صنعت بوعلی عمل میکند ؟
شیر برقی یا سلونوئید ولو یکی از شیر های الکترومکانیکی کنترلی در صنایع مختلف است. از شیر برقی برای قطع و وصل کردن جریان مایعات و یا گاز ها استفاده می شود. سلونوئید ولو برای باز و بسته و یا چرخش شیر از نیروی الکتریکی استفاده می کند. شیر برقی قادر است تا انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل کرده و سپس جریان مایعات و یا گاز ها قطع و یا وصل کند. این شیر ها از جمله پر استفاده ترین و پر کاربرد ترین ابزار ها در مدار های گازی و یا مدار هایی که با مایعات سر و کار دارند هستند. در این مقاله از سری مقالات آموزشی الکترو پنوماتیک آراد قصد داریم تا پاسخ سوال شیر برقی چیست را به طور کامل بدهیم و شما را با کاربرد های مختلف آن آشنا کنیم.
سلونوئید ولو چیست ؟
اگر بخواهیم یک تعریف جامع از شیر های برقی داشته باشیم می توانیم آن ها را به عنوان شیر های الکترو مکانیکی که برای کنترل جریان مایعات و گاز ها بکار می روند معرفی کنیم. از این شیر ها کنترلی در سیستم های پنوماتیک و هیدرولیکی بسیار استفاده می شود. باز و بسته شدن این دسته از شیر ها به کمک جریان الکتریکی و یا برق صورت می گیرد.
سلونوئید چیست ؟
این ابزار معمولاً در راهاندازی شیر برقی به کار میرود. کار کرد دقیق این وسیله این است که جریان برق را تبدیل به حرکت خطی و در نهایت نیروی مکانیکی مینماید.
اجزاء سلونوئید کدامند؟
قاب: این قسمت از سلونئید از جنس ورق فولاد میباشد و کار برد آن این است که در زمان اتصال جریان برق به سیم پیچ، نقش آهنربا را ایفا کرده و باعث به حرکت درآمدن سنبه میشود.
سیم پیچ: قسمتی از سلونوئید است که از پیچیده شدن یک سیم مسی ساخته شده است. هر لایه از این سیم به واسطهی یک قطعه کاغذ چرب و عایق از یکدیگر جدا میشوند و کل قسمت سیم پیچ به وسیله ی یک عایق لاکی محافظ در برابر رطوبت پوشش داده میشود.
سنبه سلونوئید: این قسمت در واقع یک جزء متحرک در درون سلونوئید میباشد که از لایههای فولاد تشکیل میشود. این لایهها هیچ حرکتی نسبت به یکدیگر ندارند.
کاربرد های مختلف شیر برقی در
اتوکلاو ایرانی سلامت صنعت بوعلی
چیست ؟
همانطور که اشاره کردیم در مدار هایی که در آن ها سیالات جریان دارند، سلونوئید ولو ها بسیار پر کاربرد و پر استفاده هستند. از جمله کاربرد های این شیر های کنترلی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل کردن شیر های صنعتی بزرگ
- کنترل کردن سیستم های آبپاش صنعتی و اتوماتیک
- قابل استفاده در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
- قابل استفاده در ماشین های لباسشویی و ظرفشویی
- کنترل سیلندر خودروها
- کنترل کردن سیال های وارد شده به موتور
- کنترل کردن سیستم های پر قدرت بادی و هیدرولیکی
- سیستم های تصفیه آب
- کمپرسور ها
- وسایل آنالیز خون
بیشتر بخوانید – کلید محافظ جان چیست ؟
اجزای شیر برقی چیست ؟
اگر بخواهیم اجزای شیر های سلونوئید رو به بشناسیم می توانیم آن ها را به دو قسمت عمده زیر تجزیه کنیم:
- شیر اصلی یا همان بدنه شیر که سلونوئید به آن متصل شده است.
- سلونوئید
حال هر یک از قسمت ها به اجزای مختلفی تقسیم می شوند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
قسمت های مختلف بدنه شیر سلونوئید چیست؟
- قسمت ورودی
- قسمت خروجی
- دیافراگم
- فنر دیافراگم
سلونوئید یا بوبین شیر برقی از چه قسمت های تشکیل شده است ؟
- سیم پیچ
- میله آهنی
- فنر
- شیر کنترلی
- کانال کنترلی
نحوه کار شیر برقی چگونه است ؟
همانطور که اشاره کردیم قسمت سلونوئید از سیم پیچ تشکیل شده است. با عبور دادن جریان الکتریکی از درون این سیم پیچ یک میدان مغناطیسی ایجاد می کنیم. این میدان مغناطیسی دقیقا همان فاکتوری است که عملکرد شیر را کنترل می کند. هنگامی که میدان مغناطیسی درون شیر ایجاد شد، پیستون آن به سمت بالا حرکت کرده و اجازه عبور جریان را می دهد.
بیشتر بخوانید – شاسی استپ استارت چیست ؟
مزایای استفاده از سلونوئید ولو در
اتوکلاو ایرانی سلامت صنعت بوعلی
در بیشتر سیستم های کنترلی بسیار حائز اهمیت است که بتوانیم جریان را به مدار وارد و یا آن را قطع کنیم. همچنین داشتن کنترل بر روی این جریان از دیگر نکات مهم در سیستم های کنترلی است. شیر برقی دقیقا همان وسیله ای است که این قابلیت ها را در اختیار ما می گذارند. شیر های برقی را می توان به کمک کلید های الکتریکی ساده از راه دور کنترل کرد که از دیگر مزایای آن ها به شمار می رود. بنابراین اگر بخواهیم مزایای استفاده از شیر برقی را لیست کنیم می توانیم به صورت زیر عمل کنیم:
- کاربرد های بالا با توجه به اجزا الکتریکی مختلف
- کنترل جریان ورودی و خروجی به مدار
- جریان مصرفی برق پایین
- نگهداری ساده و آسان
- تعمیرات راحت
- پاسخ دهی بسیار سریع
- صرفه جویی در مصرف انرژی
- قابلیت کنترل از راه دور
- قابلیت اطمینان بالا
- دوام و ماندگاری زیاد
نکات مهم هنگام خرید شیر برقی چیست ؟
برای اینکه بتوانید یک شیر سلونوئید خوب و مناسب را خریداری کنید باید یک سری نکات را در نظر داشته باشید. از جمله نکات مهم خرید شیر برقی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ولتاژ ورودی: اینکه شیر از ولتاژ AC و یا DC ساپورت می کند یا خیر و مقدار ولتاژ شیر در چه بازه ای است
- حداکثر زمان روشن بودن
- اندازه دهانه شیر چه سایزی باشد تا بتوانیم شیر را متناسب با لوله ای که قصد داریم بر روی آن نصب کنیم تهیه کنیم
- فشار قابل تحمل شیر برقی چند بار است
- سیالات و موادی که قرار است از داخل شیر عبور کنند از چه نوعی هستند